4 gode råd til at smage vin

4 gode råd til at smage vin

  1. Kik på vinen
  2. Duft til vinen
  3. Smag på vinen
  4. Tænk over oplevelsen

Kik på vinen

Hold vinen op imod en hvid baggrund for at se farven, det kan fortælle dig noget om i hvilket klima vinen er lavet, samt hvor meget ekstrakt der er anvendt i under produktionsprocessen, men ikke mindst hvilken drue der er anvendt til at lave vinen. Der findes ikke nogen færdig opskrift og det er ofte erfaringen der giver dig det rette indblik.

Kigger man på kanten af vinen hvor farven ofte går fra rød til mere orange og sidst bliver gennemsigtig, så kan dette fortælle dig noget om vinens alder. Når du svinger vinen rundt i glasset, kan du se gardinerne og dette bliver ofte misforstået med kvaliteten af vinen, men det afspejler vinens alkohol styrke.

Så er der vinens klarhed og den kan variere, dette har heller ikke noget med vinens kvalitet at gøre, det fortæller noget om den teknik der er anvendt, mange topvine er u filtreret hvilket betyder at man stadig har noget af druerne med i glasset, her kræver det at vine får lov at hvile før man hælder op i glasset. Nogle vinproducenter klarer vinene med æggehvide, som mange opfatter som en god vin da den bliver helt klar, selv vil jeg helst drikke en u-filtreret vin.

Duft til vinen

Dette er en videnskab i sig selv og en ting jeg har lært i de mange år jeg har afholdt vinsmagninger er at vi alle har forskellige referencer til duft og derfor er der ikke én sandhed, men den oplevelse du får er den rigtige, det er dog altid en fornøjelse at hører hvilke oplevelser andre har, man kan jo blive inspireret til nye oplevelser når man deler sin viden.

Inden du dufter, er det vigtigt at få vinen rundt i glasset så duften kan komme op gennem glasset. Min påstand er at 20 % af oplevelsen kommer fra selve glasset og det kan med sikkerhed, hvis man vil ind i vinens verden, betale sig at købe de rette glas (også en videnskab i sig selv.

Dog er der et par gode guidelines man kan gå efter:

  • Du har duften af frugt, blomster eller urter dette indikerer vinen og dens druesort
  • Der er de bagte krydderier og vanilje eller andre aromaer som kommer men aldring og hvad vinen har været lagret på (hvilke slags fade eller stål)
  • Sidst de naturlige eller uorganiske jordagtige dufte, der kommer af den anvendte gær og den regionale stil.

Man skal ikke føle sig trist til mode eller give op, hvis man ikke finder disse noter, spørg din sidemand og få inspiration, det kan også betaler sig at gå til nogle vinsmagninger og lærer denne proces, jeg har set mange der er gået fra ”den dufter af vin” til en mangfoldig oplevelse over tid.

Smag på vinen

Så kommer vi til den del folk oftest gør med det samme – at smage, men husk at mere end halvdelen af oplevelsen kommer gennem næsen, som derefter sender signaler om den oplevelse som du skal til at have, så duft delen er lige så vigtigt som smagsdelen. Her gælder det samme med hensyn til den individuelle oplevelse og mange spørger mig hvordan bliver man god til dette, først begynd at dufte til dine omgivelser, blomster, bær, krydderier, læg mærke til om ting er sure, citrusagtige, har de en bitterhed og bemærk forskellen mellem sød og sukker, mange af de oplevelser du har i vinen, kan du finde i dine omgivelser og hvad du ellers spiser.

De mere professionelle smager efter nogle af de følgende komponenter:

Vines krop: fylder vinen i munden eller er den tynd, holder den smagen i lang tid eller forsvinder den med det samme. Her kan man virkelig få et indblik i vinens kvalitet, forsvinder den hurtigt og ikke efterlader en oplevelse, så er det måske ikke den bedste vin i verden, dog betyder det ikke at den er dårlig, det er jo en individuel oplevelse.

Sødme: Her må man ikke forveksle med sød/sukkeragtig oplevelse, sukker kan dræbe enhver smag i vinen og jeg sammenligner ofte vin med saftevand der indeholder alkohol, sødme kan være en god oplevelse og alt afhængig af druen og produktionen, så kan man oplever sødme fra tønderne som er ristet til at afgive en vanilje smag, dette er også en sødme, druer der får meget sol har ofte et højere sukker indhold og sidst er der den fede vin som Amarone der holder et højt niveau af sødme.

Syre; eller også kaldet frugtsyre hvilket man ikke skal lade sig skræmme af, her får man en oplevelse af vinen som fornemmes sur og syrlig, det kommer fra den naturlige del i druen og giver denne oplevelse af frugt i forskellige former. Det er vigtigt at der er balance mellem de forskellige komponenter i vinen og ofte er det syredelen der kan skræmme. Men en balancerede fugtsyre giver en stor vin.

Tanninen: her bruges der ord som garvesyre, men jeg fortrækker ord om tørhed, belgisk chokolade, bitterhed. Når man sætter den i balance med frugtsyre, så kommer de store vine, man kan ofte mærke taninerne på gummerne. I Barolo-verden kan man opleve nogle af de mest fantastiske tanniner.

Alkohol: Det er en fornemmelse der ofte kommer bagerst i munden og op i næsen, den føles som en varme og en eftersmag der giver ubalance, hvis den er for høj i forhold til de andre parametre, alt over 15% vil føles voldsomt, jeg foretrækker 13% til 14,5% da det giver mig den bedste oplevelse.

Det vigtigste er at man får vinen rundt i hele munden og at man indtager lidt luft under smagningen.

Tænk over oplevelsen

Den sidste komponent i en smagsoplevelse er at tænke, at bearbejde den oplevelse man har haft, få styr på de ovenstående komponenter og danne sig et indtryk. Den bedste måde for mig er når vinen er sunket at fortage en let gensmagning i munden ved at smaske lidt, lukke øjnene i bare øjeblik for ikke at blive forstyrret af ting omkring dig. Det er denne oplevelse du tager med og som gør at du forbedrer din viden om vin.

Der er mange ting man skal holde styr på, men over tid bliver det en helt naturlig når man drikker et glas vin, når jeg drikker deler jeg vinens rejse op i tre dele, først fra mark til kælder, dernæst fra kælder til flaske og fra flaske til mund.

Hvilken identitet er det jeg oplever, både ved jordbunden, vejret i den årgang, måden vinbonden har arbejdet i marken, dernæst hans filosofi i kælderen, for her efterlader han en stor del at sin identitet og til sidst er der den tid vinen har fået lov at hvile i flasken, har den fået tid nok.

Men vigtigst er at du nyder vinen og ikke bare sluger den, så husk at få trænet og stil spørgsmål til andre der smager vinen - pludselig bliver dette glas vin til mere end bare en slurk druesaft men en rejse fuld med oplevelser.

Skål!

Tilbage til blog