Barolo vs. Nebbiolo hvad skal jeg vælge ?

Barolo vs. Nebbiolo hvad skal jeg vælge ?

Hvad er forskellen mellem en Barolo og en Nebbiolo-vin? Dette er et spørgsmål, jeg ofte får. Nogle gange hører man folk kalde en Nebbiolo for en "mini Barolo," og det er delvist sandt, men der er markante forskelle i oplevelsen af disse to vine.

Nebbiolo-vine kan have mange tilføjelser til deres navne, såsom Langhe Nebbiolo, Nebbiolo D'Alba, Nebbiolo Asti, og mange flere. Disse betegnelser angiver, hvor Nebbiolo-vinen er lavet, altså det specifikke område, den stammer fra. Hvis den kommer fra Barolo-området, kaldes den blot Nebbiolo. Denne vin er lavet af samme drue som Barolo, men der er forskellige krav til produktionsprocessen. Den skal lagres i mindst et år og skal bestå af 100 % Nebbiolo. Der er ingen specifikke krav angående lagring på træfade eller ståltanke, og dette fremgår sjældent af flasken.

Personligt er jeg ikke den store tilhænger af Nebbiolo, der udelukkende har været lagret på ståltanke, og hos Wine2us har vi kun Nebbiolo-vine, der har haft kontakt med træfade. Dette resulterer i en mere afrundet og afbalanceret vin, da stål kan give en mere klinisk smagsoplevelse, men det er selvfølgelig en smagssag. De fleste Nebbiolo-vine har også gennemgået en mere moderne produktionsproces, herunder kort maceration på typisk 10-15 dage, hvilket gør dem hurtigere drikkeklare. Dog gælder det for alle Nebbiolo-vine, at alderen forbedrer smagsoplevelsen.

I en Barolo finder man nogle af de samme smagsnoter, men ofte med en kortere varighed og ikke den samme intensitet og balance. Ikke desto mindre er det et glimrende udgangspunkt for dem, der ønsker at udforske Barolo-verdenen.

Kort sagt, når du køber en Nebbiolo-vin, får du rigtig god vin for pengene. Den egner sig godt til retter som pasta, pizza, bøffer og selv lettere fiskeretter.

Når vi taler om Barolo, er der mange restriktioner, der skal overholdes. For det første kan en vin kun kaldes Barolo, hvis den er høstet, produceret og lagret i Barolo, og druerne må aldrig forlade Barolo på noget tidspunkt. Barolo skal bestå af 100 % Nebbiolo. Barolo har nogle af de strengeste aldringskrav i Italien. Selv den "standard" Barolo skal lagres i mindst 38 måneder, hvoraf mindst 18 måneder skal tilbringes på fade lavet af eg eller kastanje. Barolo Riserva skal lagres i kælderen i 62 måneder, hvoraf mindst 18 måneder skal tilbringes på egetræsfade, før den frigives. Hvad angår tidspunktet for lagring på fad, om det er en Riserva eller en almindelig Barolo, varierer det fra producent til producent og kan også afhænge af, om det er på små eller store fade, nye eller gamle. Dette er en videnskab i sig selv.

Der er også begreber som "moderne" og "traditionel," som man ofte hører i forbindelse med Barolo. Disse begreber refererer til de metoder, der anvendes under gærings- og macerationstrinnet i produktionen. "Moderne" producenter bruger typisk kortere tid, mens "traditionelle" producenter bruger længere tid, men dette er ikke et krav, det er mere en filosofi. Det er dog værd at bemærke, at "traditionelle" Barolo-vine ofte kræver op til 10-15 års aldring, mens "moderne" vine kan nydes tidligere. Uanset hvilken type Barolo, det er, er det altid en god idé at lade vinen modne i et par år efter frigivelsen for at opnå den bedste smagsoplevelse.

Besøg Wine2us og smag forskellen mellem Barolo og Nebbiolo for at finde den vin, der passer bedst til din smag. Du kan også besøge vores hjemmeside, www.wine2us.com, for at lære mere om de enkelte vine.

 

Tilbage til blog