Barbera er en af de druer der bliver produceret mest af i Italien, nogle statistikker siger at det er den tredje mest anvendet drue. Den har sin historie helt tilbage fra år 1277 hvor den først er registreret i Piemonte, man mener dog at den har sin oprindelse fra Spanien og så videre over til Lombardiet. Det er en vin der over tid har været brugt som en blandingsdrue og først fået sin egen virkelige identitet i dette århundrede.
De først druer blev registreret i Monferato i Piemonte og det var først i midt 70’erne at Michele Chiarlo fra Asti begyndte at håndtere Barbera druen, som en seriøs drue og tillægger den kvalitet i både marken og i kælderen. I 1985 led Barbera en hård skæbne da det blev opdaget at nogle vinbønder tilsatte Methanol (kunstig alkohol) til vinen, dette var et kæmpe skridt tilbage for druen Barbera, men også en chance for at genopfinde sig selv.
Mange vinbønder bruger denne drue til at blande med deres Nebbiolo eller Dolcetto, da Barbera er en skøn frugtig og let vin uden nogen tørhed i modsætning til Nebbiolo og Dolcetto, det giver en balance og gør Barbera fantastik.
Dog er det som med Dolcetto, der findes tusindvis af Barbera producenter og der er langt imellem de gode vine. Det skal dog siges at de sidste 10 år er der kommet flere og flere gode vine til, det skyldes producenter som AnnaMaria Abbona, Ca’Viola, Paolo Conterno og mange flere, der tager deres Barbera produktion meget seriøst, for dem er det ikke bare vinen nr. to eller tre men en vin som får samme professionelle behandling som deres Barolo.
Barbera bliver ofte høstet før Nebbiolo druen og dette er i begyndelsen af september dog alt efter vejret. I starten blev Barbera lavet med en enkelt fermentering, det vil sige presset druer og dernæst alkoholprocessen og så fik den lov og stå og hvile til den kom på flaske, ofte indenfor et halvt år. Men i dag er processen for de seriøse producenter helt anderledes, her gennemgår vinen en malolaktisk fermentering, det vil sige mere ekstrakt fra druerne, man anvender små tønder som er lettere brændt indeni, det giver vinen en smule vanilje smag og gør det ekstra blød. Typisk ligger den et år før den kommer på flaske, men man ser flere og flere der har den liggende to og måske op til 3 år før den kommer i salg.
I gamle dage var Barbera en vin tavolo (bordvin) og det kan man stadig få, men med indførelsen af DOC og i det sidste årti DOCG på Barbera, er der ikke længere tale om bare en bordvin. For 10 år siden kunne jeg aldrig have skænket Barbera en tanke men i dag bestiller jeg Babera ligestillet med Dolcetto og Langhe Nebbiolo. Det er en fantastisk vin til lette rettet, det er en fantastik vin til bare at sidde og nyde uden mad og den har en let kompleksitet, dette er en vin som bare skal nydes.
Det kan være svært at finde den rigtige Barbera når man står og kigger i butikken, der er en Barbera til 35 kr og en til 235 kr, men som med så meget andet kan de ikke sammenlignes blot fordi de begge hedder Barbera. Det koster at lave god vin, det eksempel jeg ofte bruger er at der på en bordvin bruges 50 timer per hektar og 500 timer på en god vin, så hvis man bruger 50 kr på en Barbera så har man for 10 kr. vin i flasken og hvis man bruger 150 kr., så har man nok for 100 kr. vin i flasken. Kvalitet koster penge. Hvad får jeg så for de penge, jo når det gælder Barbera så bliver vinen mere elegant, den får mere krop, en længere eftersmag, smagene bliver helt sikkert mere tydelige og du får mulighed for at gemme vinen så den udvikler sig til en endnu større oplevelse (kun hvis du kan lide vin med lidt alder).
Kom og oplev denne fantastiske drue hos Wine2us, her vil du kunne smage vine fra Paolo Conterno, Valletti, Sót, AnneMaria Abbona og ikke mindst Ca’Viola, alle vine i en høj kvalitet og til en god pris.